Stageplek bij MuConsult –

Een stageplek tijdens de coronacrisis is niet zoals het hoort. Onze stagiair Michiel Brantjes heeft er niet zo heel veel moeite mee en doet gewoon vanuit thuis zijn onderzoek naar de leasefietsregeling, ook wel fiets van de zaak.

Onderzoeksstage naar beleidsmaatregelen

“Ik volg aan de Universiteit Utrecht de masterstudie ‘Sustainable Business and Innovation’. Dit is een master die erop gericht is om bedrijven te helpen verduurzamen en innoveren. Tijdens mijn afstuderen was ik vrij in het kiezen van een onderzoeksonderwerp, maar heb ik er uiteindelijk voor gekozen om een beleidsmaatregel te evalueren. Daarbij heb je het er volgens mij het meest aan door stage te lopen. Ik ben online gaan zoeken naar overheidsinstanties om aan te spreken. Ik werd door iemand getipt om ook onderzoeksbureaus te benaderen. Zo ben ik  bij MuConsult terechtgekomen, omdat het werkgebied van Mu lijkt aan te sluiten bij mijn onderzoek.

Mijn onderzoeksvraag stond van tevoren al vast, ik wilde onderzoek doen naar de fiets van de zaak-regeling. Ik heb daar met Mu ook over gesproken toen we de inhoud van mijn stage gingen vormgeven. Het is namelijk geen onderwerp waar Mu al heel erg diep in zit. Het is juist iets waar MuConsult door mijn onderzoek meer over te weten kan komen. We hebben samen dingen afgesproken om toe te voegen aan mijn onderzoek, maar het onderwerp stond al vast.

Is de regeling een verbetering?

Ik doe onderzoek naar de fiets van de zaak-regeling, ook wel leasefietsregeling. Vóór 1 januari 2020 kon je al een fiets leasen via je werkgever. Alleen was die regeling nogal ingewikkeld, dus hebben ze geprobeerd het wat simpeler te maken. Voor een klein bedrag kan er al een (elektrische) fiets geleaset worden, waar de werkgever een bijdrage aan kan doen. Tijdens dit onderzoek kijk ik hoe deze nieuwe beleidsmaatregel functioneert. Hiervoor heb ik verschillende mensen geïnterviewd. Denk aan de beleidsmakers, fietsgebruikers, werkgevers en leasefietsmaatschappijen. Zo hoop ik uiteindelijk een alomvattend beeld te krijgen van deze regeling. Is de regeling daadwerkelijk een verbetering? Of zijn er nog verbeteringen om door te voeren?

Stage tijdens corona

Stagelopen in coronatijd is natuurlijk heel anders. Normaal zou ik zo goed als dagelijks afreizen naar Amersfoort, nu ben ik er helemaal niet geweest. Je kunt als je op kantoor zit met collega’s sneller dingen vragen. Nu ligt dat meer bij jezelf. Een onderzoeksstage is wat dat betreft ook wel anders dan een meewerkstage. Het voordeel van een onderzoeksstage is dat je best wel diep op het onderwerp induikt. Je leert hier veel nieuwe dingen van. Ik ben door mijn onderzoek ook veel meer geïnteresseerd geraakt in fietsen en hoe dat te promoten. Ik heb veel geleerd over fietsstimulering in het algemeen.

Bij Muconsult is Dennis mijn begeleider. Ik spreek hem om de week over hoe het gaat. In het begin was dat vooral zoeken naar mensen om te interviewen. Ik heb ook bij het cluster Mobiliteit en Verkeer een presentatie gegeven. Daardoor kreeg ik tips voor dingen om mee te nemen in mijn onderzoek, of bepaalde personen om te spreken. Ook vanuit de universiteit heb ik een begeleider en door hulp van beide heb ik het gevoel dat ik een goed onderzoek kan uitvoeren. Doordat Dennis ook een echte onderzoeker is, weet hij daarover veel te vertellen. Daar heb ik wel van geleerd.

Goed advies geven

MuConsult had al eens onderzoek gedaan naar financiële prikkels voor fietsstimulering. Daarin is onderzoek gedaan naar de effecten van reiskostenvergoeding en dergelijke; hoe je fietsen kan stimuleren vanuit de werkgever. De leasefiets was daar ook in opgenomen, maar dan in de ‘oude vorm’. Door mijn onderzoek weten we straks alles over de nieuwe regeling. Het maakt een totaalplaatje voor wat er allemaal mogelijk is voor de fiets. Als er een advies wordt gegeven aan een werkgever, kunnen we als MuConsult nu goed aangeven wat de regeling inhoudt. Want het verschilt van werkgever tot werkgever hoe goed de regeling uitpakt.”

Michiel Brantjes

Michiel Brantjes

Stagair

MuConsult is adviseur mobiliteitsvraagstukken voor de overheid.

 

Adres

UTRECHTSEWEG 24
3811 NB AMERSFOORT
Postbus 2054
3800 CB Amersfoort

Contact

(033) 465 50 54
sollicitatie@muconsult.nl

 

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten