Werken bij MuConsult –
Op studiereis naar het Roergebied
Onlangs gingen we met een groot aantal collega’s voor een studiereis naar het Roergebied. Onze reis was bedoeld om ervaringen op te doen over het (openbaar) vervoer en mobiliteitsmanagement in de regio Noordrijn-Westfalen en kennis uit te wisselen met de plaatselijke vervoerautoriteiten. En natuurlijk ook om als team een gezellige tijd met elkaar te hebben.
Zukunftsnetz Mobilität
We werden in Gelsenkirchen hartelijk ontvangen door medewerkers van het Zukunftsnetz Mobilität NRW. Het Zukunftsnetz is een afdeling binnen de Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR), vergelijkbaar met een Vervoerregio in Nederland. Ze houden zich bezig met alle uitdagingen van mobiliteit van de toekomst en fungeren als een kennisplatform (een beetje te vergelijken met het CROW in Nederland) en als een adviesdienst voor de gemeenten in de regio. Ze zetten zich breed in voor beter openbaar vervoer, duurzame inrichting van de ruimte, toegankelijke mobiliteit voor doelgroepen, werkgeversaanpak en meer. Op locatie bij de VRR vertelden ze ons uitgebreid over het Duitse openbaarvervoersysteem en de taken en structuren van de VRR. Ook innovaties in het openbaar vervoer kwamen aan bod, zoals Xbusse. Dit is een nieuwe vorm van snelbusdiensten – die ontbrekende schakels in het spoornetwerk vullen en zo een goed alternatief voor de auto bieden voor forenzen.
Werkgevers- en doelgroepenaanpak
Daarnaast richt het Zukunftsnetz zich ook op de werkgeversaanpak om werknemers te stimuleren om op andere manieren dan met de auto naar het werk te reizen. Hiervoor is het programma Ways2work opgezet: een wedstrijd waarbij bedrijven en gemeentes projecten konden indienen om duurzame mobiliteit en samenwerking tussen gemeentes en het bedrijfsleven te bevorderen. Een aantal van deze projecten is uitgekozen die in de loop van dit jaar geïmplementeerd worden.
Bij de benadering van doelgroepen ligt hun focus op push- en pullmaatregelen om duurzame en veilige mobiliteit te bevorderen. Naast senioren en nieuwe burgers, richt het Zukunftsnetz zich met name op aanpakken voor kinderen en jongeren. Daarbij gaat het vooral over veilige loop- en fietsroutes naar schoollocaties en het stimuleren van ouders om hun kinderen niet met de auto naar school te brengen. Maatregelen zoals het tijdelijke afsluiten van wegen voor scholen, alternatieve kiss- en ride-zones op afstand, fietscompetities onder scholieren tussen scholen, en het speelse opleidingsprogramma Verkehrszähmer blijken veelbelovend.
Mobiliteitssafari
De middag stond in het teken van een ‘mobiliteitssafari’, een wedstrijd om het diverse mobiliteitsaanbod in het Roergebied te verkennen. Verdeeld in teams reisden alle collega’s van Gelsenkirchen naar Düsseldorf via verschillende routes die ze zelf konden bepalen. Het doel was om binnen 4 uur tijd zoveel mogelijk plaatsen te bezoeken door gebruik te maken van zoveel mogelijk vormen van vervoer, waaronder monorails, trams, metro’s, BRT’s, en vormen van deelvervoer. Elk team kon punten scoren op basis van de hoeveelheid gebruikte modaliteiten en het aantal bezochte plaatsen, wat een leuke stimulans was om het meeste uit de beschikbare vervoersopties te halen. De mobiliteitssafari was niet alleen teambuilding, maar we deden ook meteen ervaring op met het Duitse ov-netwerk.
Gebiedsontwikkeling
De tweede dag begon met een rondleiding in Düsseldorf, gericht op gebiedsontwikkeling. We bezochten diverse projecten die de stad transformeren en verbeteren, waaronder de Mediahafen – een tot woon- en kantorengebied getransformeerd oud havengebied – en de nieuwe autovrije binnenstad rondom de Kö-Bogen. Daarna reisden we per trein naar Duisburg, waar een fietstocht ons door het Landschaftspark Duisburg-Nord leidde. Dit voormalige industriële complex, omgetoverd tot een publiek park, was een perfect voorbeeld van succesvolle herbestemming van industrieel erfgoed.
We kijken terug op een buitengewoon leerzame studiereis naar het Roergebied. Een ervaring en uitwisseling die ons nieuwe perspectieven en inspiratie bieden voor ons werk hier in Nederland. Daarnaast was de reis niet alleen educatief, maar stond ook in het teken van teamspirit en natuurlijk heerlijk Duits eten en drinken.